Güneydoğu bozkırının ortasında yer alan ve Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne bürünen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte turizmde yoğun bir döneme girdi. 2000 yılında bir bölümü Birecik Barajı'nın suları altında kalan Halfeti, sakinliği ve huzur veren atmosferiyle öne çıkıyor. Bu dönemde, bölgeye gelen ziyaretçiler, Fırat Nehri kenarında yürüyüş yaparak, tekne turlarıyla da bölgenin güzelliklerini keşfetme fırsatı buluyor.

YENİDEN KURULAN YERLEŞİM YERİ

Şanlıurfa'ya 120 kilometre uzaklıkta bulunan Halfeti, Birecik Barajı'nın yapımının ardından 2000 yılında su tutulan bölge ile büyük oranda su altında kalmıştı. Çiftçilikle geçinen ilçe sakinlerinin büyük bir kısmı, evlerinin su altında kalmasının ardından 15 kilometre mesafedeki yeni yerleşim merkezine taşındı. Taş mimarisiyle yapılmış evler ve camiler sular altında kalırken, bu doğal güzellik, zamanla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Peynirde Büyük Hile
Peynirde Büyük Hile
İçeriği Görüntüle

CİTTASLOW AĞINA DAHİL EDİLEN SAKİN ŞEHİR

2013 yılında Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından "sakin şehir" ağına dahil edilen Halfeti, sonbaharda bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle "Güneydoğu'nun saklı cenneti" olarak da anılan ilçe, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ziyaretçiler, tekne turlarıyla büyük bölümü su altında kalmış batık şehri, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale’yi, suyun altında kalan caminin minaresini ve terk edilmiş eski yapıları bulunan Savaşan Mahallesi’ni görme fırsatına sahip oluyor.

ONLARCA TARİHİ MEKAN MEVCUT

Halfeti birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi değerlere sahip olan küçük sakin bir ilçedir. İlçeye gelen turistleri ilk öncelikle Fırat nehri üzerinde tekne ile Çekem Mahallesi, Beresül köyü ve Rumkale (Aziz Nerses kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları ve su kuyuları) turu ile tamamlanmaktadır. Bu istikamet üzerinde su altında kalan evler, ağaçlar, camiler, mağaralar (kız mağarası), çay bahçeleri ve mağaralar vardır. Ayrıca yürüyüş parkurları ve dağ bisiklet parkurları ile eşsiz doğa içinde kanyonlar, kuşlar, endemik bitkiler (siyahgül) ve endemik böceklerle dolu bir doğa harikası. İlçeye gelen ziyaretçiler, büyük bölümü sular altında kalan "batık kenti" tekne ile gezip, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale'yi görme fırsatı buluyor.

Şanlıurfa'nın bu huzur verici ve benzersiz ilçesi, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor.