Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Boztepe Mahallesi’nde bulunan ve bölgenin en eski yapıları arasında gösterilen kümbet evler, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle birer birer yok oluyor.

HARRAN’DAKİ KÜMBET EVLERDEN DAHA ESKİ

Şanlıurfa’da Bu Gece Selalar Okunacak
Şanlıurfa’da Bu Gece Selalar Okunacak
İçeriği Görüntüle

Haran’daki kümbet evlerden daha eski olduğu bilinen Suruç kümbet evleri, kaderine terk edilmiş durumda.

YÜZYILARDIR AYAKTA

Yüzyıllardır ayakta kalan yapılar, Suruç’un tarihi geçmişine ışık tutuyor. Fakat koruma altına alınmayan ve herhangi bir restorasyon çalışması yapılmayan evler, her geçen tahrip oluyor.

VATANDAŞLARDAN YETKİLİLERE ÇAĞRI

Vatandaşlar, hem tarihi dokunun korunması hem de turizme kazandırılması için yetkililere çağrıda bulunuyor.

"GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYORLAR"

Bölgede yaşayan vatandaşlar, “Suruç kümbet evleri Haran’daki yapılardan daha eski. Eskiden vatandaşlar bu evlerde yaşardı. Şimdi ise tek tek yok oluyor. Yetkililerin bir an önce turizme kazandırılması gerekiyor” dedi.

SURUÇ KÜMBET EVLER

Harran İlçesindeki kümbet evler ile büyük bir benzerlik taşıyan Suruç ilçesindeki kümbet evler, göç ve bakımsızlık nedeniyle her geçen gün biraz daha yıkılıyor. İki farklı ovadaki aynı aynı tarz evler, yapıların ovalara has bir mimariyle yapıldığını ortaya koyuyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Boztepe Mahallesinde 150 ile 200 yıllık olduğu belirtilen kümbetevleri, sahiplerinin yıllar önce göç etmesinden dolayı harabeye döndü. Dünyada Harran ile özdeşleşen evlerin Suruç ilçesinde de bulunması, bu evlerin ova kültürünün bir eseri olduğunu ortaya koyuyor. Harran ilçesindekilerle büyük benzerlik gösteren evlerin, 15 yıl öncesine kadar kullanıldığı, fakat yaşanan göçler nedeniyle kaderine terk edildiği belirtildi.Yazın serin kışın sıcak oluyor