Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ensonhaber kanalının konuğu oldu. Ensonhaber Genel Yayın Yönetmeni İlyas Efe Ünal ile gazeteci Çağlar Cilara’nın sorularını yanıtlayan Işıkhan, gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Bakan Vedat Işıkhan, Esnaflarda emekliliğin 9 bin günden 7 bin 200 iş gününe düşürecek düzenlemenin gündemde olduğunu ifade etti.
Ayrıca Bakan Işıkhan, "Cumhurbaşkanımızın bu müjdeyi esnafımıza 2028'den önce verebilmesi için çalışıyoruz" dedi.
Esnafa Büyük Müjde
ESNAFA BÜYÜK MÜJDE
Programda konuşan Bakan Vedat Işıkhan, şu ifadelere yer verdi:
“Çalışma Hayatı Buluşmaları kapsamında, vatandaşlarımızın, esnafımızın en çok sorduğu sorulardan bir tanesi.
Bu da gündemimizde yer alan bir konu. Tabii, 9.000 günden 7.200 güne indirilmesi, yani 25 yıldan 20 yıla emeklilik hakkının tanımlanması konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız son seçimde böyle bir vaatte bulunmuştu.
Bu vaat tabii bizim için emir niteliğinde. Biz bu konuda Maliye Bakanlığımızla çalışmaya başlayacağız ve inşallah hani size bir müjde olarak verebilirsiniz, 2028 yılından önce inşallah esnafımıza 7.200 müjdesini Sayın Cumhurbaşkanımızın vermesi için biz Bakanlık olarak, Maliye Bakanlığımızla birlikte çalışıp bunu gündemden çıkarmamız lazım.
Ancak burada "esnaf" derken esnafın kapsamını, küçük esnaf mı, herkesi mi alacağız, bu kapsamı ve değerlendirmeyi yapmamız lazım.
Çünkü kabul etmemiz lazım ki Bağkur'lu esnafımızın durumu da, özellikle prim ödeme noktasında zorlandığını görüyoruz.
Prim tahsilat oranımız biraz düşük diğer SSK'lı tahsilatımıza göre. Biz bu noktada da inşallah emeklilerle ilgili olarak da 7.200 gün müjdesini de ben ama bu konuda çalışmalarımıza başladığımızı ifade edeyim.
İnşallah önümüzdeki aylarda, yani 2026'nın ilk çeyreğinde ya da ikinci çeyreğinde bu konuyu inşallah bir nihayete erdirmeyi hedefliyoruz.
Çok iyi olur evet, çünkü soruluyor. Gittiğimiz yerlerde aynı cevabı veriyorum. Ancak Maliye Bakanlığımızla özellikle bütçe disiplini açısından da çok önemli bir noktadayız. Sizler de görüyorsunuz.
Enflasyon inşallah 2026'da daha alt düzeylere, 20'nin altına da düşecek inşallah. Enflasyon düştükçe ve bazı özellikle satın alma gücünü de tabana yayarsak, onu başarabilirsek ki hedefimiz o, 2026'da Haziran aylarına doğru ben inanıyorum ki ekonominin tüm yapısı oturmuş olacak” dedi.