Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, 6 Şubat 2023'te meydana gelen büyük depremlerden etkilenen illerde yayınlara yönelik uygulanan kolaylaştırıcı tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılacağını duyurdu.
Erkılınç, bu müjdeyi, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde ve Osmaniye illerinde görev yapan gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda verdi.
Toplantıda, Çukurova Kalkınma Ajansı’nda yapılan görüşmelerde, Erkılınç, bölgedeki 66 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığını belirterek, yılın ilk çeyreği itibarıyla bu illere toplamda 102 milyon TL kaynak aktarıldığını paylaştı.
Adana Bölge Müdürlüğüne bağlı illerde yayın yapan süreli yayınlara sağlanan resmî ilan ve reklam desteğinin, depremin etkilerini hafifletmeye yönelik önemli bir adım olduğu vurgulandı.
Asgari Şartlar Düşürülemeyecek
Süreli yayın temsilcilerinin, gazete ve internet haber sitelerinin asgari fiili satış, ziyaretçi trafiği ve kadro şartlarının düşürülmesi taleplerine yanıt veren Erkılınç, bu şartların mevzuatla belirlenen seviyede kalacağını belirtti.
Özellikle gazetelerin asgari fiili satış adedinin düşürülmesinin mümkün olmadığını ifade eden Erkılınç, internet haber sitelerinde ise trafik şartlarının daha önce yüzde 50 oranında düşürüldüğünü ancak, bazı sitelerin bu şartlar altında bile yeterli trafiği sağlayamadığını söyledi.
Erkılınç, "Bu konuda herkesin vicdanına bırakıyorum" diyerek, yayıncılıkla ilgili olanları daha güçlü kılmaya yönelik adımlar atacaklarını belirtti.
Yayınların Güçlü ve Bağımsız Olması İçin Destek
BİK Genel Müdürü Erkılınç, kurumun resmî ilan ve reklam desteğini, gazetelerin yalnızca yayımlanmasını sağlamak için değil, bağımsız ve güçlü olmalarını temin etmek amacıyla sunduklarını vurguladı.
Çukurova bölgesindeki bazı illerde birden fazla gazete yayınlandığına dikkat çeken Erkılınç, birleşme ve güç birliği konularının önemine de değindi. Ancak, hiçbir yayını birleşmeye zorlamadıklarının altını çizdi.
Tedbirler Yıl Sonuna Kadar Uzatılacak
Erkılınç, deprem bölgesinde yayıncılar için alınan kolaylaştırıcı tedbirlerin devam edeceğini ve Yönetim Kuruluna, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerindeki tedbirlerin 2025 yılının sonuna kadar uzatılması teklifini sunacaklarını belirtti. "Bölgedeki yayınlar için aldığımız tedbirleri 2025 yılı sonuna kadar uzatmayı teklif edeceğiz" diyerek, deprem bölgesindeki yayıncıların yaşadığı zorlukların farkında olduklarını ve sürecin iyileştirilmesi için çaba harcadıklarını ifade etti.
Toplantıda, yayın temsilcilerinin öneri ve görüşlerini almak için temmuz ayında dijital ortamda bir iletişim formu oluşturulacağı duyuruldu. Bu form üzerinden gelen öneriler, mevzuat değişiklikleriyle ilgili değerlendirilerek, bölgedeki yayınların yaşadığı sorunların çözümüne yönelik adımlar atılacağı belirtildi.