07:03 - Eyyübiye’de Husumetli iki grup arasında kavga!
06:48 - Haliliye ilçe Emniyetinden ‘ŞOK’ uygulama! Tek tek arandı
06:46 - Ak Parti Haliliye ilçe yönetim kurulu listesi açıklandı
06:41 - Urfa’da sokak ortasında vahşet! 1 ölü
06:39 - Urfa’da terör estiren kavga: Her şeyi yakıp yıktılar
06:38 - Urfa’da Şüpheli araçtan silah ve uyuşturucu çıktı
07:23 - 67 binden 620 adet dağıtılacak: Aralarında Urfa da var
07:29 - Vekil Özcan rakamları duyurdu! Urfa’ya dev destek
07:28 - Urfa dahil 6 ilde dev operasyon! Çok sayıda gözaltı var
Şanlıurfa’da sahipsiz sokak kedilerinde, insana geçmeyen ve bulaşıcı özelliğe sahip ‘kedi koronavirüsü’ olarak bilinen Feline Enfeksiyoz Peritonit (FİP) görülmeye başlandı. Şanlıurfa’da özel bir klinikte görev yapan Veteriner Hekim Ahmet Uğraş, FİP hastalığının kedilerde iç rahatsızlık, kilo kaybı, ateş yüksekliği, yavru kedilerde gelişme kaybı gibi belirtileri olduğunu kaydetti.
Önceki dönemlerde yılda 1 kez sahipsiz sokak kedilerinde görülen ölümcül ve bulaşıcı Feline Enfeksiyoz Peritonit (FİP) son günlerde sıkça görülmeye başlandı. FİP’in kediler arasında hızla yayılmasından endişe edilirken, bilinen bir tedavisinin de olmadığı belirtiliyor. Veteriner Hekim Ahmet Uğraş, Şanlıurfa’da son zamanlarda FİP ‘in sık görülmeye başlandığı kaydetti.
“SON ZAMANLARDA SIK GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”
Veteriner Hekim Ahmet Uğraş, “ kedi Feline Enfeksiyoz Peritoniti, hastalığı kediler üzerinde son zamanlar da daha sık görülmeye başlandı. Kedi koronavirüsü dediğimiz ölümcül bir hastalık kediler aracılığıyla kedilerden, kedilere bulaşan bir hastalıktır. Kedilerde bulunan hastalık ağız yolu, solunum ve sindirim yoluyla bulaşan bir hastalık türüdür. Şuanda Türkiye’de her hangi bir aşısı yok ve ölüm riski yüksek olan bir hastalıktır. Diğer hastalığa yönelik bir tedavi yok, hastalığın temel mantığı yok, bu hastalık hayvanın bağışıklık sistemini çökeltip direk ölüme sürüklüyor. Hastalığın iki formu var, ıslak ve kuru formdur. Islak formunda kedinin karın boşluğunda veya vücudun herhangi bir boşluğunda sıvı birikiyor ama kuru formunda bunu görmüyoruz” ifadelerini kullandı.
“ ŞANLIURFA’ DA VAKALAR GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”
Kente sokak kedilerinde kliniğe getirilen vakaların olduğuna dikkat çeken Uğraş, “Şanlıurfa’da kliniğimize bu hastalıktan dolayı kliniğimize getirilen kediler oldu. Bu hastalık Şanlıurfa’da da eskiye oranla sık görülmeye başlandı. Hastalığın belirtileri ise iç rahatsızlık, kilo kaybı, ateş yüksekliği, yavru kedilerde gelişme kaybı vb. insanlara bulaşma riski yok kedilere özgü bir bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı dolayı genellikle sahipsiz ya da sokak kedilerinde meydana geliyor. Hep iç içe oldukları için daha çok bulaş riski oluyor. Bulaşıcılık riskini azda olsa önlemek için bağışıklık sistemini yüksek tutmamız gerekiyor. Genellikle sıvı yiyecek içecekler vermemiz lazım. Onun dışında nokta atışı bir tedavisi yok ama evcil kedilerin bakımları tam yapıldığı zaman fazla görünmüyor. Yani onun için beslenmelerini düzenli bir şekilde yapılması lazım. Kedilerde bulunan bu hastalık insanlara bulaşmıyor. Bulaş korkusundan dolayı artık insanlar sokak kedilerine bir kap su ya da mama bırakma alışkanlığını bıraktıklarını görüyoruz. Bu yanlış bir algı bu hastalık sadece kediler görülüyor insanlarda görülmüyor. Bu büyük bir problem onlara ne kadar çok yardımcı olursak o kadar çok bu hastalığı yenmiş oluruz” dedi.
Kaynak urfanatik.com